VOEDSELALLERGIE

INLEIDING

Een voedselallergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van het voer. Door deze reactie kunnen jeuk en/of maagdarm problemen (braken en diarree) ontstaan. Reacties zoals jeuk, diarree of braken kunnen binnen enkele minuten optreden maar ook pas na enkele uren of dagen.

Meestal zijn dieren allergisch voor een eiwit in de voeding. De belangrijkste eiwitbronnen die een allergie kunnen veroorzaken zijn rundvlees, zuivel en tarwe. In iets mindere mate ontstaat een allergie ten gevolge van lamsvlees, ei, kippenvlees of soja.

Een allergie ontstaat vaak plotseling. Zelfs een voer dat al jarenlang gegeven wordt kan aanleiding zijn voor een allergische reactie. De zogenaamde "lam en rijst" brokken uit de supermarkt of dierenspeciaal- zaak bevatten ook andere eiwitbronnen dan lam en rijst en kunnen zo alsnog leiden tot voedselallergie.

Enkele rassen hebben een verhoogde kans op het ontstaan van een voedselallergie. De aandoening komt regelmatig voor bij de West Highland White Terriër, Cocker Spaniël, Ierse Setter, Engelse Bull Terriër, Golden- en Labrador Retriever, Poedel en Siamees.

SYMPTOMEN

Zowel bij de hond als de kat is het grootste probleem de jeuk. Bij de hond ontstaan hierdoor vaak huidirritaties onder de buik, maar ook elders op het lichaam zijn huidveranderingen mogelijk. Bij de kat zien we meestal korstjes op de kop en in de hals. Bij beide dieren komen maagdarmklachten voor, zowel gecombineerd en als enige verschijnsel.

DIAGNOSE

De diagnose van een voedselallergie wordt gesteld door dieren een voeding aan te bieden waarvoor het dier vrijwel zeker niet allergisch is. Dit noemen we een "eliminatiedieet". Het dieet moet een eiwitbron bevatten waarmee uw dier niet eerder in contact is geweest (zie hieronder).

Een allergie voor vlooien komt vaker voor dan een voedselallergie. Helaas lijken de klachten erg op elkaar. Het is dan ook van groot belang dat zowel de patiënt als de andere huisdieren absoluut vlovrij zijn alvorens een eliminatiedieet op te starten. Vraag uw dierenarts om advies daar de laatste jaren veel resistentie gemeld werd tegen sommige veelgebruikte vlooienmiddelen. Pas met een goede ontvlooiing is het zinvol om via een "eliminatiedieet" uit te gaan zoeken of de klachten van uw huisdier worden veroorzaakt door een voedselallergie.

ELIMINATIE DIEET

Gedurende een periode van 6 tot 12 weken moet een speciaal dieet worden gegeven. Belangrijk is dat de samenstelling van het eliminatiedieet gedurende deze hele periode hetzelfde blijft. Daarnaast mogen géén extraatjes worden gegeven tijdens de testperiode. Er zijn twee mogelijkheden om een eliminatiedieet samen te stellen:

1) Zelfkookdieet
2) Kant-en-klare brokvoeding

Ad 1)
Het zelfkookdieet is voor het uitsluiten van een voedingsallergie nog steeds "de Gouden Standaard". Dit betekent dat u zelf de voeding gaat koken. Het doel is een eiwitbron te gebruiken die het dier nog nooit heeft gehad. Gebruik gedurende de gehele testperiode steeds dezelfde ingrediënten. Het dieet bestaat dan uit:
- gekookte rijst of macaroni
- gekookt vlees
Goede mogelijkheden zijn eend, geit, hert of konijn. Gebruik slechts één van deze eiwitbronnen. Het vlees en de rijst moeten gekookt worden zonder toevoeging van zout, kruiden of bouillon. Gemiddeld wordt aangeraden om 300 gram rijst/macaroni per 100 gram vlees te geven. Grote hoeveelheden kunnen ingevroren worden om later alsnog te voeren

Ad 2)
De kant-en-klare brokvoeding is minder bewerkelijk dan het zelfkookdieet. De werking berust op hetzelfde principe, namelijk dat de kans op een allergische reactie in hoge mate verkleind wordt door een eiwitbron te gebruiken die het dier niet eerder heeft gehad.
Bij sommige voeders wordt uitgegaan van een bijzonder principe: de hydrolysaat voeders. De eiwitten in deze voeding zijn gehydrolyseerd (verkleind), wat wil zeggen dat ze te klein zijn om een allergische reactie op te wekken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Hond: Hill’s Canine® Z/D Ultra Allergen-Free
Royal Canin® Hypoallergenic
- Kat: Hill's® Feline Z/D Low Allergen
Royal Canin® feline Hypoallergenic

Beide voeders moeten gedurende minimaal 6 weken worden gegeven! Maak aan het einde van deze periode een afspraak met de dierenarts om de effecten te bespreken.

HOE VERDER…

Na een periode van 6 weken worden de effecten van het eliminatiedieet beoordeeld. Zijn de klachten verbeterd dan moet nog worden uitgesloten dat het effect niet toevallig is. Hiertoe wordt een zogenaamde ‘challenge’ uitgevoerd. Gedurende enkele dagen wordt het oude voer gegeven totdat men merkt dat het dier weer een reactie krijgt. Daarna wordt gestopt met het oude voer en weer gestart met het eliminatiedieet totdat de klachten weer over zijn. Op deze manier is bewezen dat de klachten door een voedselallergie worden veroorzaakt.

Nu zal gezocht moeten worden naar een voeding die geen klachten geeft. De oude voeding zal nooit meer gevoerd kunnen worden. In principe kunnen de hydrolysaat voeders levenslang gegeven worden, echter omwille van de kosten wordt vaak gezocht naar alternatieven. De beste alternatieven zijn voeders met een eiwitbron die normaliter niet in diervoeder verwerkt is.


Enkele voorbeelden:
- Hill's® D/D
- Royal Canin® Sensitivity control
- Trovet® RRD
- Leo Specific® CDD/FDD

top