Vlooienbestrijding

Inleiding

Vlooien zijn lastige parasieten voor dier en mens. Ze veroorzaken jeuk en kunnen lintwormen en andere ziekten op uw dier overbrengen. Sommige dieren kunnen zelfs overgevoelig of allergisch voor de beten van de vlo zijn. Daarnaast is het gewoon een vies idee dat er beestjes op uw dier rondlopen.
Vroeger was het vlooienprobleem alleen in de zomer aanwezig. Tegenwoordig echter is het ook in het koudere jaargetijde (vooral voor de gevoelige dieren) een probleem. Dit wordt veroorzaakt doordat de vlooien in onze verwarmde huizen deze periode kunnen overleven.
Reden genoeg dus om voor een verantwoorde vlooienbestrijding te kiezen die uw dier het héle jaar door vrij van deze lastige parasieten houdt.
Vlooien en hun voortplanting

In het algemeen zal op uw dier de besmetting beginnen doordat er, ondanks een goede verzorging, een volwassen vlo op terecht komt. Deze vlo zal het dier bijten om bloed te zuigen, en blijft dit doen gedurende de levensduur van wel 100 dagen. Na de bloedmaaltijd gaat ze eitjes leggen. Dit kan oplopen tot 50 eitjes per dag (gem. 27/d). Deze eitjes vallen van de hond en komen zo in de omgeving terecht (mand, tapijt, auto enz.). Hier komen na 1-10 dagen de larven uit de eitjes. Deze bewegen zich naar donkere plekjes (kieren en naden, onder de plint, onder meubels). Larven vervellen gedurende hun levensduur (5-10 dagen) twee maal. Ze leven van huidschilfers en van de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na de vervellingen verpoppen de larven. In het popstadium kunnen ze tot ruim 140 dagen overleven. Meestal komen de volwassen vlooien echter al na 4 dagen uit de pop. Het uitkomen wordt beïnvloed door veranderingen van de lichtintensiteit (infrarood) en trillingen. Na het uitkomen bespringt de volwassen vlo uw dier (of uzelf) en is de cyclus rond.
Zoals u begrijpt is het bovenstaande een explosief verlopend geheel, één vlo kan zo voor honderden nakomelingen zorgen!
De bestrijding, of beter: preventie, van de vlooienbesmetting

Voor de preventie of bestrijding van het vlooienprobleem kunt u voor een aantal manieren van aanpak kiezen. Welke methode u kiest hangt af van de situatie. Hierbij moet u het volgende overwegen:

* De gevoeligheid van uw dier voor vlooien(beten)
* Het aantal en soort aanwezige huisdieren
* Uw eigen voorkeur.

De meest moderne vlooienbestrijdingsmiddelen kunt u het best bij de dierenarts halen, dit komt door een wettelijke regel die stelt dat deze nieuw ontdekte moleculen de eerste 5 jaren dat ze op de markt zijn alleen via dierenartsen verkocht mogen worden. Dit ivm registratie van eventuele bijwerkingen.
Middelen voor de omgeving

Als er al een groot vlooienprobleem aanwezig is doet u er verstandig aan niet alleen het dier maar ook de omgeving te behandelen. Hiervoor kunt u een spray gebruiken. Let op dat het middel dat u aanschaft aan de volgende eisen voldoet:

* Langdurige werking (minimaal 6 maanden na correct aanbrengen)
* Doodt niet alleen volwassen vlooien gedurende enkele weken, maar remt ook de ontwikkeling van larven

Door de behandeling van de omgeving zorgt u ervoor dat u, in combinatie met een goede behandeling van het dier, snel van het probleem afkomt.
(Een goede spray bevat naast de bestrijdingsmiddelen voor de vlo en larve ook een groeiremmer waardoor de larven niet meer kunnen vervellen).
De diverse middelen

Er zijn diverse middelen op de markt die u op het dier aanbrengt of het dier via de mond ingeeft. We zullen ons hier beperken tot drie recent op de markt verschenen middelen. Deze middelen zijn zeer efficiënt doordat bij een juiste toepassing er geen resistente vlooienstammen voor zijn ontstaan.
1. Stronghold

Eén enkele behandeling met Stronghold en uw pup is vrij van de volgende parasieten:

* Volwassen vlooien
* Vlooien eieren
* Schurfmijt
* Spoelwormen
* Hartworm

Stronghold is uniek, omdat het de eerste spot-on (op de huid) toediening is waarmee u uw pup behandelt tegen een groot aantal uitwendige en inwendige parasieten. Dat is wat het zo revolutionair maakt. Vroeger waren er meerdere behandelingen nodig die moeilijk te onthouden waren en onpraktisch in het gebruik met als resultaat: stress voor u en uw pup. Stronghold is de meest brede behandeling in één tegen parasieten die ooit voor pups beschikbaar was.
Werking Stronghold

Vanaf het moment dat u de vloeistof op de huid tussen de schouderbladen van uw hond aanbrengt, wordt ze via de huid in de bloedstroom opgenomen. Op die manier wordt ze verspreid door het lichaam en via de talgklieren over de huid. Daardoor werkt Stronghold zowel tegen uitwendige als inwendige parasieten. Deze behandeling hoeft u maar eens per maand te herhalen.
2. Frontline

Vlooien worden snel en doeltreffend gedood door contact met Fipronil, de werkzame stof in Frontline. Vlooien hoeven de hond dus niet te bijten om te worden bestreden. Frontline dood de vlooien binnen 24 uur, meestal voordat ze eitjes kunnen leggen. Daardoor wordt de levenscyclus van de vlo doorbroken in het belangrijkste stadium. Teken worden gedoodt binnen 48 uur na de aanhechting, waardoor de kans op overdracht wordt verminderd. Door zijn grote veiligheid kan Frontline ook gebruikt worden bij pups. Nadat het opgebrachte produkt is opgedroogd, kunnen de dieren weer volop geaaid en geknuffeld worden.
3. Program

Program bevat Lufenuron, een groeiremmend middel. Dit houdt in dat het middel niet de volwassen vlooien doodt! Het zorgt ervoor dat de eitjes niet uitkomen en dat de larven (die het lufenuron via de ontlasting van de volwassen vlooien binnenkrijgen) niet kunnen vervellen of verpoppen. Het stopt dus de cyclus waardoor er geen nieuwe vlooien ontwikkelen. Vandaar ook dat het "de pil voor de vlo" genoemd wordt. Het is een middel dat het dier een maal per maand met het eten inneemt.
Program is goed te gebruiken in de volgende gevallen

* Preventief om een vlooienbesmetting te voorkomen (u kunt wel eens een vlo zien, maar dit zal niet uitgroeien tot een probleem).
* Ondersteunend bij andere middelen tot een vlooienprobleem is opgelost waarna het als enig middel de preventie overneemt.

LET OP: Program is pas effectief als alle katten en honden in uw huishouden het middel krijgen toegediend.
Program is niet als enig middel bruikbaar bij gevoelige of allergische honden, de vlo moet namelijk bijten voordat het middel wordt opgenomen. De beet is de oorzaak van de jeuk!
In het dier

Al het vorig seizoen heeft Program zijn effectiviteit bewezen. Het is een middel dat het dier een maal per maand met het eten inneemt.

Voor vragen kunt u altijd bij uw dierenarts terecht. Regelmatig worden er bijscholingen gevolgd om U optimaal van de meest recente informatie te voorzien!



www.dedierenarts.nl

 

top