Trekken aan de lijn.

Lopen aan de lijn geeft bijna bij alle honden problemen.

De meeste honden trekken aan de lijn. Afhankelijk van de grootte en de kracht van de hond kan dat een probleem opleveren omdat de hond de baas in de richting trekt/sleurt waarin de hond wil. Bijvoorbeeld naar bekende mensen of naar een andere hond om te gaan spelen.

Honden trekken aan de lijn om bij hun doel te komen. Meestal slaagt de hond hierin en wordt het gedrag hierdoor bevestigd. De hond zal in de toekomst harder en harder aan de lijn gaan trekken want hij wordt voor zijn trekken beloond.

Beloning zoals de hond die ervaart is niet alleen onze knuffel of ons brokje maar kan ook zijn:

Snuffelen tijdens de wandeling

Spelen met andere honden

Begroeten van bekende personen of honden

Het optillen van zijn poot om een markering te zetten (bij reuen)

Aankomen op de plaats waar hij los mag om met een bal te spelen.

Als de hond, door het trekken aan de lijn, een van bovenstaande punten heeft kunnen bereiken dan is zijn trekken aan de lijn beloond. De hond heeft geleerd dat trekken aan de lijn een beloning oplevert en zal hij in de toekomst dit gedrag vaker gaan herhalen. Als een hond af en toe mag trekken wordt zijn trekgedrag versterkt. Hij wordt dan variabel beloond voor het trekken aan de lijn.

In de operante conditionering wordt bij het aanleren van nieuw gedrag elke keer het gedrag beloond totdat de hond dat gedrag beheerst. Om het gedrag in stand te houden wordt er nu variabel beloond, de ene keer na de drie gedragingen de volgende keer na vijf gedragingen dan na twee gedragingen enz. Denk in dit geval maar aan een gokkast waarin ook variabel beloond wordt nl. de jackpot.

Het gedrag zal dan in de toekomst alleen maar toenemen.

Om trekken aan de lijn te voorkomen zijn er een aantal methoden. Hieronder volgt de uitleg van twee methoden die in de praktijk hun nut bewezen hebben. De methoden zijn gemakshalve methode A en methode B genoemd.

Methode A:

In de meeste gevallen sleuren de honden de baas naar buiten als er gewandeld gaat worden. Dus zorg ervoor dat u als eerste naar buiten gaat.

Open de deur geef het commando "wacht" en als de hond als eerste voor u naar buiten wil gaan doe dan de deur weer voor zijn neus dicht.

Blijf dit herhalen totdat de hond u voorlaat gaan. Dit kan enige tijd in beslag nemen.

Als de hond buiten de deur onmiddellijk gaat trekken aan de lijn, dan loopt u weer naar binnen en begint u weer opnieuw. De hond leert dat er niet gewandeld wordt als hij aan de lijn trekt.

Als de hond tijdens de wandeling gaat trekken blijft u stilstaan en zegt niets. U blijft net zolang wachten tot de hond u aankijkt en de spanning van de riem is. Hierna wordt de hond met de stem beloond en gaat u verder met wandelen. Wanneer de hond opnieuw gaat trekken blijft u opnieuw stilstaan en herhaalt het bovenstaande zich.

De hond leert dat er niet gewandeld wordt als hij aan de lijn trekt.

Vergeet niet om de hond te belonen als tijdens het wandelen de riem slap hangt ook is het maar enkele tellen! (gewenst gedrag). Gedrag dat beloond wordt zal de hond in de toekomst vaker gaan herhalen in dit geval wandelen aan een slappe lijn. In het begin zult u vaak stil moeten staan en zult u tijdens de wandeling niet ver komen. Om de hond toch zijn energie kwijt te laten raken kunt met de auto naar een veilige plaats gaan waar de hond vrij kan rondlopen.

Methode B:

U zorgt ervoor dat u als eerste naar buiten gaat. Open de deur geef het commando "wacht" en als de hond als eerste voor u naar buiten wil gaan doe dan de deur weer voor zijn neus dicht. Blijf dit herhalen totdat de hond u voorlaat gaan. Dit kan enige tijd in beslag nemen.

Als de hond buiten de deur onmiddellijk gaat trekken aan de lijn, dan loopt u weer naar binnen en begint u weer opnieuw. De hond leert dat er niet gewandeld wordt als hij aan de lijn trekt.

Als tijdens de wandeling de hond aan de lijn gaat trekken geeft u net voordat de lijn strak komt te staan het commando "Nee". Hierna loopt u in tegenovergestelde richting waarin de hond trekt weg. De hond kan dus niet verder lopen in de richting waarin hij trekt. Ook bij deze oefening is het van belang dat u hond beloond voor het gewenste gedrag (lopen zonder te trekken aan de lijn). Als de hond weer dreigt te gaan trekken in de nieuwe richting geeft u net voordat de lijn strak komt te staan het commando "Nee" en loopt u weer in tegenovergestelde richting weg. Er komt dus een moment dat de hond naast u loopt en probeert om weer voor u te komen, dan ook weer belonen met de stem. In het begin zult u waarschijnlijk op een stuk van ongeveer 50 meter heen en weer lopen. Op deze manier leert de hond dat trekken in een bepaalde richting geen zin heeft omdat hij niet komt waar hij graag wil zijn. Om de hond toch zijn energie kwijt te laten raken kunt met de auto naar een veilige plaats gaan waar de hond vrij kan rondlopen.

Nogmaals laat de hond niet af en toe trekken aan de lijn. Hij wordt dan variabel beloond en in de operante conditionering is dit de een van de krachtigste leermethode om gedrag te bestendigen.

Beide methoden zijn in theorie redelijk eenvoudig maar in de praktijk zal blijken dat het allemaal niet zo eenvoudig is om dit consequent uit te voeren.

Voor beide methoden geldt dat er veel tijd (weken) nodig is, veel geduld en doorzettingsvermogen van de baas gevergd wordt, voordat u het gewenste resultaat bereikt. Voor honden die zo sterk zijn dat ze bijna niet onder controle te houden zijn, zijn er hulpmiddelen om deze honden toch onder controle te kunnen houden.

De meest bekende hulpmiddelen tegen trekken zijn: Halti, Gentleleader, EasyWalker

Gebruik van deze hulpmiddelen dient onder deskundige begeleiding plaats te vinden. Als u de hond met deze hulpmiddelen toch laat trekken is de kans op blessures (nekhernia) aanwezig en heeft u weinig meer achter de hand om de hond te kunnen begeleiden.

Harry Raaijmakers Gedragstherapeut. Lid van Alpha. (Ned. Vereniging van Gedragstherapeuten van Honden)

top